Cameroon

Lieve allemaal,

Ik realiseer me dat het lang geleden is dat ik een update heb geschreven.
En na 6 maanden maakt dat het alleen maar moeilijker om weer te beginnen. Er is veel gebeurd in de afgelopen maanden en dat ga ik dan ook niet allemaal beschrijven. Mocht je meer willen weten, mail gerust dan zal ik proberen je vragen te beantwoorden.
De laatste update was in maart. Een erg drukke periode op het schip volgde, waarin mijn dagelijkse bezigheden vooral werken, eten en slapen waren. Waarin eten ontbijt en avondeten waren, vaak laat. Operaties die gemiddeld zo’n 7 a 8 uur duurden… en zo’n 6 uur slaap per nacht.

In mei werd het iets rustiger, minder complexe operaties, aangezien we aan het eind van onze werkperiode in Benin kwamen. Daarnaast afscheid nemen van crew members, day workers en patiënten. Vervolgens naar Nederland. Familie en vrienden zien. Presentatie houden. Radio interview. Op de koffie bij de burgemeester. Mensen ontmoeten die actie gevoerd en geld ingezameld hebben voor het werk dat ik mag doen. En zo kan ik nog wel even doorgaan...
Paar weken in Texas, als “voorbereiding” op mijn verblijf aan boord. Uiteraard ben ik al 2 jaar aan boord geweest en is het schipleven voor mij niet onbekend. Toch nieuwe dingen mogen leren.
Vanuit Texas met een grote groep naar Las Palmas gevlogen om aan boord van het schip te gaan. Op dat moment nog bijna 2 week shipyard te gaan. Voor mij vooral voorbereiden op de komende fieldservice. Protocollen schrijven. BLS en ACLS cursus volgen. Genieten van een klein beetje vrije tijd en vrijheid.

hike las palmas

En dan eindelijk op naar Cameroon. Een kleine 2 week op zee.
Arrival Cameroon

Na aankomst meteen aan de slag in het ziekenhuis. Zorgen dat het van een “pakhuis” weer in een ziekenhuis verandert. Voordat je begint lijkt het een gigantische klus, maar in zo’n 2 week tijd is alles schoon, ingericht en opgeruimd.
OR cleaning

OR Cleaning 2
Voor de laatste schoonmaakronde en puntjes op de “i” de zogenoemde “Hospital Open House”. Een laatste kans voor alle crew om ongestoord door het ziekenhuis te lopen en een glimp op te vangen van onze dagelijkse bezigheden. Hier wordt over het algemeen een heel spektakel van gemaakt (foto’s zeggen denk ik wel genoeg).
OR team open house aangepastanesthesia 1aangepastanesthesia 3aangepast

dress up 3aangepastdress up1aangepaststerilizing 2 aangepasteye 1 aangepast
pacu aangepast
In deze weken zijn de eerste patiënten aangekomen in het Hope Center. Alle pre-screenings zijn gedaan door lokale artsen, met behulp van een app. Tijdens de sail van Benin naar Las Palmas heeft het screeningsteam alle gegevens bestudeerd en een planning gemaakt om patiënten richting het schip te krijgen. Hierin wordt samengewerkt met de government.

De eerste patiënten zijn op het dock gezien door het screeningsteam. Diagnostiek uitgevoerd. En op een later tijdstip zijn de patiënten gezien door de artsen. Vrijdag 1 september was onze MaxFax screening. Aan het eind van de dag alle patiënten ingepland voor een operatie. Weer een aardige variatie aan ingrepen. Parotis tumoren, mandibulectomieën, Cleft lips and palates.
De eerste 2 weken hoeven we ons niet te vervelen. Daarna volgt een nieuwe screening.

Afgelopen dinsdag, 5 september, was onze eerste operatiedag deze fieldservice.
Rustig aan gestart zonder overwerk (voor slechts 2 dagen).
Kan nu natuurlijk een heel medisch verhaal gaan houden, maar ik denk dat de foto’s meer zeggen dan ik in woorden kan uitdrukken.
De medische hulpvraag is groot. Meer dan wij ooit kunnen doen. Maar zoals een van onze chirurgen zegt: “We can’t change the World, but we can change the World for one person”.

Tot slot een aantal foto’s om jullie een indruk te geven van ons patiëntenaanbod.
Fadimatou pre op

Fadimatou post op

Justine pre op

Justin post op

Ernest pre op

Ulrich

ulrich2

 

 

 

 

© 2023 | Deddy in Afrika